Znate li kako izgleda tuga?

Tuga je u svačijim očima različita, a kako izgleda u očima vašeg djeteta – možete saznati danas ako organizirate ovu aktivnost koju sam vam pripremila.

Neki dan sam s djecom pričala o tuzi. Zapravo sve je počelo nakon zadnjeg smrtnog slučaja u obitelji kad su imali puno pitanja o samoj smrti, ali o tome ću vam pisati poseban post.

Primijetila sam da ponekad ne žele iskazati svoje osjećaje. Vjerojatno ih je netko uvjerio da to nije ok.

To mi je bio samo još dodatan poticaj da im objasnim kako je naše društvo različito i svatko ima svoje stavove prema izražavanju emocija.

Moj stav je da djeci trebamo ukazati zašto je važno iskazati emocije i kako ih iskazati. Smatram da bi tokom školovanja djeca trebala više prolaziti životno – praktične teme, teme vezane uz samopouzdanje i samopoštovanje te vezane uz emocionalnu inteligenciju. Ovako važne teme trebale bi biti prioritet jer su zapravo ključ za kvalitetan razvoj svakog pojedinog djeteta i za njegovu budućnost.

Taj dan djeci sam pripremila različit likovni materijal. Postavila sam im pitanja: “Što za vas znači tuga?; Kada ste vi tužni?; Što vas rastužuje?; Pokazujete li pred drugima kada se osjećate loše zbog nečega?; Kako se osjećate tada?

Pričali smo dobrih sat vremena o ovim pitanjima. Ja sam ih pažljivo slušala i nisam im nametala svoje odgovore i savjete. Više o tome što možete učiniti kada je dijete tužno pročitajte u članku Što kada je dijete tužno?

Zapravo, jako je važno naučiti djecu prepoznati emocije, ali ih i iskazivati. Zašto?? – manje su depresivni, agresivni, manje će posezati za hranom kao utjehom, manje će biti svadljivi i imati “ispade”. Postat će samopouzdaniji, ali će naučiti cijeniti i tuđe emocije.

Ja se svaki put iznenadim njihovim promišljanjima i zapravo ulovim sebe kako i ja imam još podosta toga kao roditelj za naučiti.

Taj dan nacrtali su tugu i ispričali mi da je za njih tuga: 1)kad netko plače; 2) kad se netko na njih ljuti i ne želi pričati s njima; 3) kao pomiješana plava i crna boja, kao da se tuku boje koja će pobijediti i kako ću se osjećati.

Takvim kratkim aktivnostima možete ne samo pomoći djetetu da se izrazi nego i poboljšati odnos djeteta s vama, ali i vršnjacima.

Dakle: razgovor s pitanjima koje zahtjevaju razmišljanje i zatim crtanje na tu temu.

Trajanje aktivnosti crtanja: 15-20 minuta. Možete koristiti bojice, pastele, vodene boje ili tempere. Nakon crtanja pričajte s djetetom što mu/joj znači koji dio crteža.