Mogu li doista djeca svaki dan nešto novo naučiti?

Moj je odgovor svakako DA.

Često u svakodnevnim prilikama za učenje roditelji ni ne uoče priliku koju dijete ima da nešto novo nauči. To nije zato jer mi roditelji ne želimo vidjeti prilike pred nama, već jer ih ili ne znamo prepoznati ili ne obraćamo dovoljno pažnje na određeni trenutak.

Sjećam se kad sam počela fotografirati i snimati neke naše svakodnevne situacije, pa smo s djecom pregledavali snimke. Kao prvo ja sam bila šokirana koliko odličnih stvari mi je promaklo (npr. curica je promatrala kako oguliti mrkvu, i kad nitko nije gledao uzela gulilicu i sam oglulila, spretno, precizno i koncentrirano), koliko pitanja nisam čula, vidjela sam svoje reakcije, djeca su vidjela svoje reakcije. Koliko god smo ostali možda za neke stvari iznenađeni, pomoglo nam je da razgovaramo o tome.

IMA LI MJESTA ZA STEREOTIPIMA?

Stvar, pojava ili nazovimo to kako god želite, koja je ubila mnogo dječjih snova su stereotipi. Muško-ženske podijele. Na početku svog roditeljstva mislila sam da je takav odgoj logičan, ipak su i mene tako odgajali.

No to nije ni logično ni normalno! Zahvalna sam što sam se po tom pitanju educirala kao roditelj i krenula graditi kvalitetan odnos s djecom, a kao stručnjak mogu i drugima prenijeti svoj put razvoja.

Prilike koje vidim ja:

  • Brat češlja kosu sestri bez da mu je odrasla osoba to sugerirala
  • Brat pita sestru ako želi da joj on lakira nokte
  • Djeca sama pripremaju obrok
  • Dečki pospremaju suđe isto kao i mama i sestra
  • Svi sudjeluju u kućanskim poslovima bez obzira na spol i dob, bez ikakvog natezanja
  • Omiljena boja je omiljena boja, ne dijeli se na muške i ženske boje
  • Iskazujemo emocije, pustimo suze da teku ako smo tužni i pričamo o tome.

Dakle, mogla bih u nedogled. Poanta je da naučimo izgraditi kvalitetan odnos s djecom, da naučimo prepoznati svakodnevne prilike za učenje iz situacija oko nas.

U obiteljskom domu sve kreće i sve završava.

Kakve prilike želimo stvoriti djeci?