Kako pomoći djetetu da organizira svoj dan?

Osjećate li se ponekad kao da oko vas vlada kaos kada započne školska godina? Dijelim s vama 3 ISPROBANE METODE koje će vam pomoći da se organizirate.

Imate više djece i djeca su raspoređena u različite smjene, ili nakon školskih obaveza uz domaću zadaću treba organizirati dan za dodatne aktivnosti na koje dijete odlazi?

Trebate organizirati svoje vrijeme, ali i vrijeme svog djeteta?

Ukoliko je odgovor na svako pitanje pozitivan, ovo je tekst za vas.

Postoji način da djeci pomognete da nauče vještine dobrog organiziranja dana.

Ima djece koja su po prirodi organizirani tipovi i kod njih je ova vještina nešto što sami mogu ponavljati, ali kod većine djece ova vještina se uči kroz vrijeme.

Uz našu pomoć i malo prakse djeca mogu razviti efikasni pristup za rješavanje obaveza.

Iako se i mi roditelji sami ponekad ne osjećamo kao da smo dovoljno organizirani, svakako smo osobe koje mogu pomoći djetetu u tome, a tako i sami sebe ispitamo koliko smo organizirani.

Koje su to tri metode važne za dobru organizaciju vremena?

  • BITI ORGANIZIRAN – dijete odlazi do mjesta gdje treba određeni zadatak obaviti i na tom mjestu ima sav potreban materijal.
  • OSTATI FOKUSIRAN – dijete se bavi samo jednom stvari u tom trenutku i zna reći “ne” distrakcijama.
  • ZAVRŠITI POSAO – završiti zadanu obavezu, provjeriti napravljeno, pospremiti na mjesto na kojem se mora nalaziti za sljedeći dan (npr. matematička bilježnica u torbu).

S djetetom možete za ove tri točke napraviti plan.

Plan koji će od jutra dijete podsjetiti koje sve korake treba napraviti u tom danu. Tako će dijete ostati fokusirano koje sve neophodne obaveze mora riješiti i znati da nakon toga ima slobodno vrijeme za sebe. Plan će i djetetu i vama pomoći da ne lutate svaki dan po kući s pitanjem što još treba.

VAŽNO! Kad dijete obavi obaveze zapisane taj dan, svakako napišite neka dijete samo sebi zahvali na način koji mu odgovara (npr. otići s vama u šetnju, pojesti sladoled, napraviti voćnu salatu, pogledati crtić..što već dijete voli).

P.S. Kroz vrijeme će dijete postati organizirano i samostalno i više nećete morati brinuti je li dijete sve pripremilo za školu, jeste li zaboravili na trening djeteta ili neku drugu aktivnost.

Djetetu će stečene vještine odlično poslužiti kad odraste. Možda će sve ovo oduzeti određeno vrijeme, ali isplatit će se dugoročno!